fbpx

Ze sprak met meer dan drieduizend alleenstaande moeders. Dromen of doelen hebben ze nauwelijks.
Dat kan anders, bedacht trainer/coach Nancy Herkul.
“Die vrouwen zijn tot meer in staat, dan zij zelf denken. Alles is mogelijk!”

Twee jaar geleden stond de alleenstaande moeder Mirta Breell (46) op straat met vier van haar vijf kinderen. Het geld was op en ze moest ergens anders onderdak zien te vinden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, in een stad als Rotterdam. “Ik was kapot”, vertelt de op Sint-Maarten geboren Mirta. Ze was naar Nederland gekomen voor een nieuwe start, een betere start ook. Haar zoon zou naar het speciaal onderwijs gaan. “We sliepen de eerste nachten in een bushokje. Ondertussen was ik als een bezetene op zoek naar een plek voor mijn kinderen.” Gelukkig kon ze hen tijdelijk onderbrengen bij vrienden en kennissen. Een dak boven haar hoofd vond Mirta bij de crisisopvang, waar allesbehalve rust heerste. Moeders en kinderen zaten erbovenop elkaars lip. De irritaties over en weer liepen hoog op. Toch bleef Mirta er hangen met haar kinderen, net als veel andere alleenstaande moeders. Mirta’s leven wordt getekend door misbruik, seksuele uitbuiting en huiselijk geweld. Ze kende slechts één manier van communiceren: het conflictmodel. “Ja, ik was erg boos en agressief. Ik had ruzie met iedereen. Op het moment dat ik op straat stond, zag ik het leven niet meer zitten en wilde niet meer verder. Ik was echt kapot en compleet doorgedraaid.”

Gevangenis

Op uitnodiging van een vriendin bezocht trainer/coach Nancy Herkul (44) de bewuste opvang. Ze stuitte er op een berg boosheid van de aanwezige alleenstaande moeders. “Ook van mij”, bekent Mirta. Behoedzaam ging Nancy in gesprek met de vrouwen. “Ik probeerde ze te laten zien dat ze best goed zaten, terwijl ze het zelf een armoedige gevangenis noemden. Voor iemand die gewend is op straat te moeten leven, is het er warm. Je kunt er eten, slapen, douchen, tandenpoetsen. Voorzichtig vroeg ik naar hun doelen en dromen. Die hadden ze niet.” Voor Mirta voelde het contact met Nancy als een wake up call. “Ze laat je bewust naar jezelf en jouw problemen kijken, zodat je er anders mee om kunt gaan. Dat heeft mijn leven radicaal veranderd.” Naast een training volgt Mirta ook het 1-op-1-traject bij Nancy waar thema’s als persoonlijke ontwikkeling, bewustwording, zelfinzicht en eigenwaarde centraal staan. “Learn to love yourself”, scandeert Mirta. “Daar gaat het om. Ik zie mezelf staan en voel mezelf weer. Zelfs mijn kinderen herkenden mij niet meer. Mam, zeggen ze, je kunt gewoon ‘normaal’ met ons praten, zonder dat we ruzie krijgen.” Mirta is druk bezig met het opzetten van haar eigen coachingbedrijf. Ze heeft een doel, vond een huis en droomt weer.

Breinkennis

Alles is mogelijk, weet Nancy, ondernemer en een vrouw waar je u tegen zegt. Alleen voor het zover is, moet er iets structureels veranderen. “De eerste stap is van die bank afkomen”, zegt de trainer/coach beslist. “Door de zorg voor hun kind(eren) en alles wat daarbij komt kijken, cijferen veel alleenstaande moeders zichzelf compleet weg. Met als gevolg dat ze zowel fysiek als mentaal stilvallen, terwijl ze in beweging moeten komen. Maar met de juiste breinkennis kunnen ze meer dan ze denken. Zelf ben ik ook alleenstaande moeder, dus ik weet waar de schoen wringt.” Nancy werd geboren in Suriname en groeide vanaf haar eerste levensjaar op bij een tante in Nederland. Ze leerde al jong voor zichzelf op te komen. “Mijn moeder ontmoette ik pas op mijn negende. Ze vond het fijn dat ik naar Nederland ging. Ik moest ernaar school.” Toen Nancy terugkeerde naar Suriname twijfelde ze of haar geboorteland een toekomst voor haar in petto had. De powervrouw is een doener en gaat voor resultaat. Zo jong als ze was, schreef ze zich in bij een karateschool. Nancy bleek een natuurtalent en werd kampioen van Suriname. Uiteindelijk vormt Nederland haar basis. Ze trouwt en wordt moeder van een zoon, maar het huwelijk houdt geen stand. Na de scheiding moet ze het alleen doen. Voor Nancy echter geen uitkering, ze werkt hard en begint haar eigen onderneming.

Toekomstperspectief

Met meer dan zeventien jaar werkervaring binnen de grote gemeenten op het gebied van Werk en Inkomen, weet Nancy wat er nodig is om mensen volwaardig mee te laten draaien in onze maatschappij. Inclusief alleenstaande moeders. Telkens constateerde ze hetzelfde probleem: geen toekomstperspectief. “Ik begrijp dat. Veelal zitten ze gevangen in een web van afhankelijkheid en onderwaardering van zichzelf. Een scheiding heeft een enorme impact, met vaak verstrekkende financiële gevolgen. Bijvoorbeeld door de gedwongen verkoop van een huis.” Daarnaast hebben veel alleenstaande moeders te maken (gehad) met huiselijk geweld, mentale mishandeling, slepende rechtszaken over de voogdij van de kinderen en zero alimentatie. Ze staan er vaak alleen voor en moeten dealen met de nodige vooroordelen. Nancy: “Als alleenstaande moeder doe je het per definitie verkeerd. Wie fulltime werkt, laat haar kinderen aan hun lot over. Wie fulltime voor de kinderen zorgt, vertikt het om haar eigen geld te verdienen en blijft hangen in die afhankelijkheidspositie die de bijstand met zich meebrengt.” Ergens moet de cirkel worden doorbroken. Met haar coachingtrajecten activeert Nancy het ‘verwaarloosde’ brein en krijgt ze als zodanig alleenstaande moeders in beweging.

Geen rolmodel, geen doel

In het krachtenveld van zorgen voor de kinderen, verliezen single moeders niet alleen zichzelf uit het oog. “Ze hebben totaal geen besef van hun kwaliteiten en wie ze zijn”, constateerde Nancy .“Maar wat voor een vooruitzicht bied je jouw kinderen, als je zelf geen rolmodel voor ze bent? Hoe kun je voor iemand zorgen, als je niet voor jezelf kunt zorgen? Hoe kun je van iemand houden, als je niet van jezelf houdt?” Nancy heeft het erover met de bijna drieduizend alleenstaande moeders die ze gaandeweg spreekt. Het zijn constateringen die haar niet altijd in dank worden genomen. “Ik was vaak de vijand die erop uit was hen richting werk te leiden. Dat is natuurlijk wel zo, maar vanuit een andere motivatie dan ze gewend waren.” Meestal ‘moeten’ deze vrouwen solliciteren en aan het werk. Bij Nancy moeten ze niets. “Ons brein werkt het beste door zelfbeschikking.” Al langer is ze bezig met het bestuderen van het gedrag van de mens en volgt ze diverse opleidingen in de neurowetenschappen. Beslissingen en acties die wij nemen, zijn een gevolg van impulsen in ons brein. “Die impulsen kun je beïnvloeden met meditatie of bijvoorbeeld de Wet van Aantrekking. Simpel gezegd: zo je doet, zo je ontmoet. Wie vertrouwen heeft en positief in het leven staat, krijgt dat terug.”

Breinkennis

De wereldwijd groeiende groep alleenstaande moeders, baart de trainer/coach zorgen. In de regio Rijnmond wonen er al meer dan in andere grote steden zoals Amsterdam en Den Haag. Velen zien dat hun moeder, tantes en grootmoeders ook alleen de opvoeding voor hun rekening namen. “Ze weten niet beter. De alleenstaande moeders geven aan dat ook zij er voor hun kinderen willen zijn. Maar hiermee houden ze een overtuiging in stand. Ik wil ze de ruimte geven om daaruit te stappen. Voor zichzelf, maar vooral ook voor hun kinderen!” Bewustwording is het allerbelangrijkste, meent Nancy. Bewustwording voor de problematiek waarmee alleenstaande moeders te maken hebben. Specifiek voor de doelgroep alleenstaande moeders besloot Nancy trainingen en trajecten te ontwikkelen. “Hoe kan ik ze inzichten geven, zonder dat ze zich aangevallen voelen? Hoe kan ik deze vrouwen naar een hoger niveau tillen? Dat is niet altijd makkelijk, maar wel de moeite waard. Met de wil om aan te pakken en zicht op je sterke en zwakke punten, kan elk mens boven zichzelf uitstijgen.” Onlangs draaide Nancy in de Gemeente Drechtsteden een pilot van vijftien weken, genaamd Make it Work. Het doel: alleenstaande moeders in beweging krijgen. Bijvoorbeeld op zoek gaan naar een huis of werk, of zich inschrijven voor een opleiding.

Aan het werk

“Voor mij kwam Make it Work op het juiste moment en de juiste tijd”, vertelt de 34-jarige alleenstaande moeder Cindy. “Sinds kort heb ik eindelijk mijn leven weer op orde. Ik vond een huis. Nu nog een baan!” Ongeveer zeven jaar geleden klapte van de ene op de andere dag haar huwelijk. Cindy is dan net bevallen van een dochter. Ze trekt halsoverkop in bij haar ouders. “Voordat ik mijn dochter kreeg, was ik financieel medewerker. Stapje voor stapje wilde ik dat werk oppakken.” De scheiding slaat Cindy echter vleugellam. Zonder doelen of dromen voor zichzelf. “Mijn enige zorg was dat het goed zou gaan met mijn meisje. Dat is waar ik voor leefde. Hoe het met mijzelf ging, dat deed er niet meer toe. Door Make it Work heb ik geleerd om eerst voor mezelf te kiezen. Dan kan ik ook beter voor mijn dochter zorgen.” Tijdens de training valt haar direct iets op. “Nancy luistert naar je. Ze geeft je het gevoel dat je een mens bent en niet een nummer. Dat is zoveel waard.” Mirta knikt. “Ja, dat is zo.”

Ben jij ook een alleenstaande moeder en wil je anderen inspireren en of heb je zelf hulp nodig? Mail mij voor de mogelijkheden info@ontdekjemooistezelf.nl of stuur me via deze website even een Whatsapp.

Met dank aan
Journalist Geraldina Metselaar | lid NVJ
gmvoorgmtekst@gmail.com
En
Fotograaf Frank Jansen

WhatsApp chat